zonnepanelen
HR

Hellingsgraad zonnepanelen

De hellingsgraad of hellingshoek bij het plaatsen van zonnepanelen is erg belangrijk! Het bepaalt immers het rendement die je met je zonnepanelen kan halen.
Meer advies over dit onderwerp door een professional krijgen? Klik hier!
De hellingsgraad vanzonnepanelen zorgt ten eerste voor meer ventilatie onder de zonnepanelen, waardoor de zonnepanelen niet oververhit zullen raken, waardoor hun capaciteit zou kunnen verminderen.

Meestal hangt de hellingsgraad af van de helling van het dak. Heb je dus een hellend dak, dan zullen de zonnepanelen over het algemeen evenwijdig met het dak worden geplaatst.
Indien je toch een andere hellingsgraad kiest, let dan wel op met het papierwerk! Het kan immers zijn dat je hiervoor een bouwvergunning zal moeten aanvragen.

Om het hoogste zonnepanelen rendement te behalen, is niet alleen de hellingsgraad van belang, maar ook de richting waarnaar de zonnepanelen zijn gericht! De beste hellingsgraad ligt gemiddeld tussen 25 en 45 graden, maar zo zal je al een veel minder hoge opbrengst verkrijgen indien de westelijk staan georienteerd.
Procentuele opbrengst van zonnepanelen naargelang orientatie en hellingsgraad.
0 graden
30 graden
60 graden
90 graden
Zuiden
94 %
100 %          
92 %
69 %
Zuidwesten /
Zuidoosten
94 %          
97 %
89 %
67 %
West/Oost
94 %
91 %
79 %
56 %De tabel rechts geeft een duidelijk overzicht weer van de hellingsgraad en de orientatie, zo kan jij zelf bepalen waar je de zonnepanelen het best plaatst.