Energiezonnepanelen.be
Zonnepanelen info

Advies en informatie rond de investering in zonnepanelen en andere groene energie.

Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

Subsidies zonnepanelen

Laatste update, 4 december 2019 – Voor zonnepanelen waren er vroeger allerhande subsidies, groenestroomcertificaten en belastingsverminderingen. Helaas zijn deze voor particuliere installaties allemaal gesneuveld. Maar toch blijven zonnepanelen een rendabele investering.

 

Premies Vlaanderen

In Vlaanderen bestaat er geen steunmechanisme meer voor de installatie van zonnepanelen. Vlaanderen beschouwt zonne-energie als een investering die op zich voldoende rendabel is. De prijzen voor de installatie van de panelen zijn namelijk sterk gedaald.

 

Bovendien ben je minder afhankelijk van de schommelende elektriciteitsprijzen en de installatie gaat ook lang mee. Dat maakt dat de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen tussen 10 en 15 jaar bedraagt. Aangezien zonnepanelen een levensduur van ongeveer 25 jaar hebben, kan je dus zeker uitgaan van een mooie opbrengst van je investering.

 

Meer advies over dit onderwerp door een professional krijgen? Klik hier!

 

Groenestroomcertificaten

De groenestroomcertficaten voor zonnepanelen werden uitgegeven door de Vlaamse overheid. Van de VREG krijg je per 1.000 kWh die is opgewekt een groenestroomcertificaat. Daarbij maakt het niet uit of je deze energie zelf gebruikt of terugstuurt naar het net.

 

Afhankelijk van wanneer de zonnepaneleninstallatie in gebruik werd genomen (voor of na 1 januari 2006), kreeg je 150 of 450 euro per 1.000 kWh geproduceerde elektriciteit. Deze groenestroomcertifcaten werden afgeschaft.

 

Sinds 2018 werden de groenestroomcertificaten voor zonnepaneleninstallaties met een vermogen kleiner dan 10 KW (particuliere installaties) afgeschaft. De daling van het bedrag van groenestroomcertificaten is het gevolg van de fors verminderde kostprijs voor de installatie van zonnepanelen.

 

Het systeem bestaat nog wel voor grote installaties met een vermogen van meer dan 10 KW. Het bedrag dat je ontvangt is afhankelijk van de bandingfactor, het aantal kWh dat je moet produceren voor de aanvraag van een groenestroomcertificaat.

 

Terugdraaiende teller

Wanneer je zonnepanelen installeert, maak je daarnaast ook gebruik van het systeem van de terugdraaiende energiemeter. Je betaalt alleen het verschil tussen de energie die je van het net afneemt en de energie die jij terug op het net zet. Produceer je meer dan je verbruikt, dan betaal je niets.

 

Sommige instanties vonden dit echter geen eerlijk systeem, aangezien mensen met zonnepanelen ook gebruik maken van het distributienetwerk, maar er niets voor hoeven te betalen. Die kost werd volledig gedragen door mensen zonder zonnepanelen. Daarom werd in 2015 het prosumententarief ingevoerd. Een compensatie voor eigenaars van zonnepanelen voor het gebruik van het distributienetwerk. Gemiddeld bedraagt die 300 euro per jaar.

 

Terugverdientijd zonnepanelen

Ondanks het einde van de subsidies zijn zonnepanelen nog steeds een rendabele investering. Er zijn 4 factoren die invloed hebben op de exacte terugverdientijd:

  • Investering: het bedrag van aankoop varieert naargelang de grootte en type van je installatie. Maar ook het btw-tarief heeft een grote invloed. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je maar 6% btw in plaats van 21%.
  • Rendement: hoe meer jouw dak geschikt is (hellingsgraad, oriëntatie,…) hoe hoger het rendement van jouw panelen. Hoe hoger het rendement, hoe korter de terugverdientijd.
  • Verbruik: zelf elektriciteit produceren is besparen op je factuur. Hoeveel je bespaart hangt af van jouw verbruik en de elektriciteitsprijs.
  • Prosumententarief: hoe hoger het tarief, dat berekend wordt op basis van het vermogen van je installatie, hoe langer de terugverdientijd.

De kunst voor een zo kort mogelijke terugverdientijd is het exact berekenen van het juiste type en het exacte aantal panelen afgestemd op jouw verbruik. Laat je daarvoor zeker bijstaan door een ervaren vakman. Hij analyseert jouw situatie en raadt je de meest efficiënte installatie aan.

 

Tip: vergelijk steeds meerdere offertes. Merken, prijzen en garanties kunnen immers sterk variëren. Maak daarom gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend tot 3 prijsvoorstellen op maat. Zo pik je meteen de meest interessante optie eruit.

 

Offerte ontvangen?

Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen en ben je benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang nu vrijblijvend offertes van bij erkende zonnepanelen installateurs uit jouw buurt.