banner image
Zonnepanelen info

Advies en informatie rond de investering in zonnepanelen en andere groene energie.

Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

Subsidies zonnepanelen

Laatste update: 15 januari 2021 – Voor zonnepanelen waren er vroeger allerhande groenestroomcertificaten en belastingsverminderingen. Helaas zijn deze voor particuliere installaties allemaal gesneuveld. Wel is er in Vlaanderen een premie voor zonnepanelen beschikbaar. Ontdek hier alles over het premiebedrag, de voorwaarden en aanvraagprocedure.

 

 

Premies Vlaanderen

De premie voor zonnepanelen wordt uitgekeerd door netbeheerder Fluvius en bedraagt maximum 40% van de investeringskosten (incl. btw). Hoeveel de premie bedraagt is afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen installatie: in 2021 is dat € 300 per kWp voor installaties tot max. 4kWp. Installatie van 4kWp tot 6kWp krijgen € 150 per kWp extra. 

 

Wat zijn de voorwaarden?

  • De woning waar de zonnepanelen geplaatst worden moet uiterlijk op 31-12-2013 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet of de omgevingsvergunning moet meer dan 5 jaar geleden zijn verkregen.
  • Het gaat om nieuwe fotovoltaïsche zonnepanelen met een omvormervermogen van max. 10 kVA. De zonnepanelen moeten op een dak worden geplaatst.
  • De zonnepanelen mogen na de installatie gedurende 15 jaar niet verplaatst worden naar een ander perceel.
  • De zonnepanelen moeten geplaatst worden door een gecertificeerd installateur.

 

Hoe premie zonnepanelen aanvragen?

Een nieuwe zonnepanelen installatie moet je verplicht aanmelden bij netbeheerder Fluvius. Bij die aanmelding krijg je enkele extra vragen met betrekking tot de premie zodat je geen aparte premie aanvraag meer hoeft in te dienen.

TIP: een zonnepanelen installateur kan je hier verder over informeren en voorziet je van alle nodige documenten voor het aanmelden van je zonnepanelen installatie. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw situatie via de offertepagina.

 

 

Terugverdientijd zonnepanelen

Zonnepanelen zijn en blijven hoe dan ook een rendabele investering. De prijzen voor de installatie van de panelen zijn namelijk sterk gedaald. Bovendien ben je minder afhankelijk van de schommelende elektriciteitsprijzen en de installatie gaat ook lang mee. Dat maakt dat de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen tussen 10 en 15 jaar bedraagt. Aangezien zonnepanelen een levensduur van ongeveer 25 jaar hebben, kan je dus zeker uitgaan van een mooie opbrengst van je investering. Enkele factoren die invloed hebben op de exacte terugverdientijd:

  • Investering: het bedrag van aankoop varieert naargelang de grootte en type van je installatie. Maar ook het btw-tarief heeft een grote invloed. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je maar 6% btw in plaats van 21%.
  • Rendement: hoe meer jouw dak geschikt is (hellingsgraad, oriëntatie,…) hoe hoger het rendement van jouw panelen. Hoe hoger het rendement, hoe korter de terugverdientijd.
  • Verbruik: zelf elektriciteit produceren is besparen op je factuur. Hoeveel je bespaart hangt af van jouw verbruik en de elektriciteitsprijs.

De kunst voor een zo kort mogelijke terugverdientijd is het exact berekenen van het juiste type en het exacte aantal panelen afgestemd op jouw verbruik. Laat je daarvoor zeker bijstaan door een ervaren vakman. Hij analyseert jouw situatie en raadt je de meest efficiënte installatie aan. Tip: vergelijk steeds meerdere offertes. Merken, prijzen en garanties kunnen immers sterk variëren. Maak daarom gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend tot 3 prijsvoorstellen op maat. Start je aanvraag hier.

 

Offerte ontvangen?

Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen en ben je benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang nu vrijblijvend offertes van bij erkende zonnepanelen installateurs uit jouw buurt.