Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiezonnepanelen.be Expert in groene energie: Zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en meer.
Energiezonnepanelen.be
banner image

Merken zonnepanelen

Er zijn momenteel heel wat verschillende zonnepanelen merken en jaarlijks komen er nog wel enkelen bij! Meestal kan men zonnepanelen in twee grote groepen onderscheiden, de zonnepanelen die in China zijn gefabriceerd, of de Westerse en Japanse merken.

 

In dit artikel geven we geen informatie over ieder apart merk, aangezien dit ondoenbaar is. Ieder merk claimt daarbij dat hun merk van zonnepanelen het beste is dat momenteel op de markt te verkrijgen is.  Lees dit artikel, zodat je zelf kan uitzoeken wat (voor jou) het beste merk van zonnepanelen zal zijn.

 

Meer advies over dit onderwerp door een professional krijgen? Klik hier!

 

 

Hoe het beste merk bepalen?

Belangrijk is dat je verschillende merken altijd grondig met elkaar vergelijkt! Het kan even een lastige klus zijn, maar uiteindelijk bespaar je er dan ook weer veel mee. Doe ook altijd beroep op internet, fora, reviews en eventueel kennissen.

 

Keuringscertificaten van zonnepanelen
Heel belangrijk is dat de zonnepanelen voldoen aan de minimale normen! Indien ze niet voldoen aan deze normen, kan je van geen enkele subsidie of belastingaftrek genieten.
Zo moet je minstens voldoen aan de volgende normen:
– IEC 61215 voor zonnepanelen met kristallijne zonnecellen
– en IEC 61646 voor zonnepanelen met dunnefilm zonnecellen.

 

Deze IEC normen of de “Internationaal Elektrotechnisch Comité normen” zijn internationale normen waaraan de zonnepaneel minstens aan moet voldoen. Hierbij worden de zonnepanelen zowel elektrisch als fysisch getest.

 

Zonnepanelen rendement / efficiëntie
Logisch is natuurlijk dat je ook moet kijken naar het rendement van de zonnepanelen. Hoe hoger het procent van het zonnepanelen rendement (de ‘efficiëntie’), hoe beter de zonnepanelen zijn. Kies bij voorkeur een zonnepaneel met een efficiëntie van meer dan 16 %.

 

Het temperatuur vermogenscoëfficiënt of de ‘power temperature coefficient’ Zoals we in andere artikels op deze site al hadden uitgelegd, heeft een zonnepaneel ook verkoeling nodig, aangezien de efficiëntie of de opbrengst van een zonnepaneel bij te hoge temperaturen kan dalen. Het temperatuur vermogenscoëfficiënt geeft weer hoeveel je procentueel verliest, per graad dat de temperatuur boven 20 graden Celcius stijgt.

 

Opteer altijd voor een zo laag mogelijk TVC, zeker lager dan -0,4% graden Celcius.

 

Afwijking van het maximum Wattpiekvermogen
Vergeet niet dat het Wattpiekvermogen die op de zonnepanelen staat vermeld altijd exact hetzelfde is. Er is altijd een bepaalde afwijking mogelijk. Probeer altijd voor een positieve afwijking te opteren (bvb. + 5%). Dit omdat je dan minstens 180 Wattpiek krijgt, met mogelijkheid tot 5% extra Wattpiek.

 

Indien je opteert voor een afwijking van het maximum Wattpiekvermogen die negatief is (bvb. -5%) dan wil dit zeggen dat 180 Wattpiek het maximum wattpiekvermogen is, en dat je dus 5 procent lager kan zitten dan de normale 180 Wp.

 

Offerte ontvangen?

Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen en ben je benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang nu vrijblijvend offertes van bij erkende zonnepanelen installateurs uit jouw buurt.