Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiezonnepanelen.be Expert in groene energie: Zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en meer.
Energiezonnepanelen.be
banner image

Opbrengst zonnepanelen

 

De opbrengst van zonnepanelen is het belangrijkste punt bij de aankoop van zonnepanelen. Het bepaald immers de elektriciteit die wordt opgewekt en die je vervolgens kan gebruiken voor allerlei doeleinden. In dit artikel bespreken we hoe je uit jouw zonnepanelen het maximale rendement kan halen!

 

Meer advies over dit onderwerp door een professional krijgen? Ontvang vrijblijvende offertes van erkende installateurs via de offertepagina.

 

 

Waar hangt de opbrengst van zonnepanelen van af?

Om jouw zonnepanelen optimaal te laten renderen, moet je rekening houden met de volgende zaken:

 

Kwaliteit van de zonnepanelen

Uiterst belangrijk is natuurlijk de kwaliteit van de zonnepanelen! Vaak gaat een hogere kwaliteit gepaard met een hogere prijs, maar vergeet niet dit af te wegen tegen de veel langere levensduur en het hogere rendement die je voor deze kwalitatievere zonnepanelen terugkrijgt!

 

Laat je, als je zonnepanelen laat zetten, altijd goed informeren naar deze kwaliteit!
Hoe beter de kwaliteit van het sillicium (het materiaal waaruit de zonnecellen worden gemaakt) is, hoe hoger de kwaliteit van je zonnepanelen zal zijn en hoe hoger de opbrengst van je zonnepanelen zal zijn!

 

Intensiteit van de zon

Natuurlijk hangt de zonnepanelen opbrengst af van de intensiteit van de zon! Hoe meer, langer en feller de zon straalt, hoe meer rendement je zal verkrijgen van je zonnepanelen. Het is dan ook logisch dat je het hoogste rendement in de zomer zal halen, door de vele uren zonneschijn.

 

Ventilatie

Uiterst belangrijk om je zonnepanelen optimaal te laten renderen is ventilatie! Het zonnepanelen rendement kan met 5% afnemen indien de zonnepanelen een temperatuur boven 25 graden Celcius bereiken. Daarom is het belangrijk dat tussen de zonnepanelen en het dak steeds een opening is. Met andere woorden, dat de zonnepanelen lichtjes verhoogd op het dak worden geplaatst zodat de wind voor ventilatie en afkoeling kan zorgen.

 

Hellingsgraad

Heel belangrijk is de hellingsgraad van de zonnepanelen. Ten eerste zorgt dit voor meer ventilatie van de zonnepanelen, maar veel belangrijker nog is dat door deze hellingsgraad de zonnepanelen meer zonne-energie zullen opvangen. De hellingsgraad van zonnepanelen wordt -indien mogelijk- naar het zuiden georiënteerd, aangezien in zuidelijke richting het meeste zonlicht wordt opgevangen.

 

Een rendement van 100% is in België en Nederland in principe niet haalbaar door het wisselvallige klimaat. Lees hier meer over de hellingsgraad van zonnepanelen.

 

Schaduw

Indien er (te veel) schaduw valt op je zonnepanelen, zal er zo goed als geen sprake zijn van enig zonnepanelen rendement. De schaduw blokkeert immers de zonnewarmte en zonnestralen die de energie opwekken.

 

Indien je zonnepanelen te veel aan schaduw zijn blootgesteld, zou het zelf kunnen dat de zonnepanelen niet meer functioneren aangezien zij niet meer bestand zijn tegen de warmte van de zon. Uitgebreider over zonnepanelen en schaduw lees je hier.

 

Financieel rendement?

Natuurlijk wil je ook graag weten hoe je je voordeel doet met zonnepanelen! Lees hier meer over het financiële rendement van zonnepanelen.

 

Offerte ontvangen?

Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen en ben je benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang nu vrijblijvend offertes van bij erkende zonnepanelen installateurs uit jouw buurt.