Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiezonnepanelen.be Expert in groene energie: Zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en meer.
Energiezonnepanelen.be
banner image

Zonne-energie

Zonne-energie is energie afkomstig van het licht en de warmte van de zon. Samen met wind- water- en biomassa energie behoort zonne-energie tot milieuvriendelijke, hernieuwbare energie. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden en werking van zonne-energie met je zonnepanelen, maar we spreken ook over en de zonneboiler.

 

Meer advies over dit onderwerp door een professional krijgen? Klik hier!

 

 

Werking zonnepanelen

Een zonnepaneel is opgebouwd uit zonnecellen. In zonnepanelen maakt men gebruik van fotovoltaische zonnecellen of PV-cellen. Vanaf het moment dat er zonne energie op deze zonnecel valt, komen er elektronen vrij. Al deze microscopisch kleine elektronen beginnen samen te trillen, waardoor elektrische stroom ontstaat die door de zonnecel wordt gefilterd.

 

Zo’n zonnecel wordt gemaakt uit silicium, een soort metaal. Dit siliciummetaal is 2-lagig en tussen deze twee lagen zal de elektrische stroom lopen.

 

Vervolgens zal deze opgewekte zonne energie via een omvormer van zonnepanelen van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC) worden omgevormd en uiteindelijk worden opgeslaan op het lichtnet, in batterijen of direct worden gebruikt. In Belgie en Nederland wordt meestal gekozen voor het eerste systeem: zonnepanelen worden op het net aangesloten.

 

Goed om te weten is dat wanneer je zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan je zelf verbruikt, deze elektriciteit naar het net (de goedkoopste energieleverancier) zal worden teruggestuurd en zodat je elektriciteitsmeter -en bijgevolg ook de kosten- zullen worden teruggedraaid!

 

Echter is het omgekeerde ook waar! Verbruik je meer energie dan de zonnepanelen zonne-energie opwekken, dan zal je energie uit het net ophalen en hiervoor ook moeten betalen. Dit gebeurt voornamelijk ’s nachts.

 

 

Werking zonneboiler met zonne-energie

Een boiler kennen we allemaal wel, een verwarmingstoestel om warm water te krijgen. Een zonneboiler is in feite hetzelfde: een verwarmingstoestel om warm water te krijgen. Echter wordt de zonneboiler niet door netelektriciteit opgewarmd, maar door zonne-energie.

 

De zonneboiler bestaat uit een goed geïsoleerd voorraadvat, waar water in- en uit komt, en een zonnecollector. Zonnecollectoren bij zonneboilers zijn speciaal ontworpen om zoveel mogelijk energie te kunnen opvangen en vast te houden. Alle opgevangen warmte wordt via een leiding naar het voorraadvat gestuurd, waardoor het water wordt opgewarmd.

 

Er zijn vele verschillende soorten zonneboilers en zonnecollectoren op de markt, vaak kwalitatieve en minder kwalitatieve varianten. Een zonneboiler wordt het best geplaatst met de zonnecollectoren richting het zuiden.

 

Het voordeel van deze boiler is dat je er niet volledig afhankelijk van bent. Zo kan, indien er onvoldoende warm water in het voorraadvat zit, bij- of naverwarming optreden door een warmtepomp, centrale verwarming of een geiser.

 

Voor esthetische reden worden de zonnecollectoren meestal op het dak geplaatst en met een leiding verbonden naar de zonneboiler die meestal binnenshuis staat. Sommige mensen verkiezen echter dat zowel zonneboiler als zonnecollectoren op het dak worden geplaatst.

 

Offerte ontvangen?

Overweeg je om een zonneboiler of zonnepanelen te plaatsen en ben je benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang nu vrijblijvend offertes van bij erkende installateurs uit jouw buurt.