Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiezonnepanelen.be Expert in groene energie: Zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en meer.
Energiezonnepanelen.be
banner image

Zonnepanelen prijs

Zonnepanelen zijn duur. Maar hoe duur? Daarbovenop haal je de investering gauw terug door allerhande subsidies en doordat je geen buitensporige energiekosten meer moet betalen! In dit artikel geven we een uitgebreid informatiepakket over wat de prijs van zonnepanelen allemaal beïnvloedt.

 

Een ding is zeker: Kiezen voor zonnepanelen is kiezen voor goedkope energie! 
Meer advies over dit onderwerp door een professional krijgen? Klik hier!

 

Prijzen kunnen sterk verschillen bij het zonnepanelen! Zo is er de plaatsingskost en daarnaast ook de eigenlijke zonnepanelen prijs. De zonnepanelen prijs hangt sterk af van de kwaliteit van de zonnepanelen. Deze kwaliteit zorgt voor het rendement die je van je zonnepanelen zal hebben, evenals de levensduur van de zonnepanelen.

 

De kwaliteit hangt af van de waarde van de zonnecellen in de zonnepanelen. Zijn de zonnecellen opgebouwd uit hoogwaardig silicium? Dan kan je er op rekenen dat de zonnepanelen ook van een hoogwaardige kwaliteit zijn.

 

Hoogwaardig silicium is vaak veel beter geleidend, neemt meer zonlicht op en is veel flexibeler dan zijn minderwaardige variant. Hoe hoger de kwaliteit van de zonnepanelen, hoe langer een zonnepaneel zal meegaan en hoe meer het rendement zal bedragen.

 

 

Prijs zonnepanelen

Een manier om de kwaliteit van zonnepanelen te vergelijken is via de zonnepanelen prijs per Wattpiek (Wp). Hierbij vergelijk je verschillende zonnepanelen en kijk je naar de kostprijs die je betaalt per opgewekte Wattpiek.

 

In allerlei grafieken kunnen we zien dat de prijs per Wattpiek van zonnepanelen al heel wat is gedaald! Tien jaar geleden betaalde je minimaal €5,50 per opgewekte Wp. Tegenwoordig betaal je ongeveer nog de helft, namelijk 3 euro per opgewekte Wattpiek.

 

Om nu te kunnen vergelijken welke zonnepanelen voor jou het voordeligst zijn kijk je naar je jaarlijks verbruik. Dit verbruik wordt aangegeven op de elektriciteitskast en kan je eventueel ook navragen bij je elektriciteitsleverancier.

 

Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 3500 kWh (Kilowattuur) per jaar. Om van Wattpiek naar kilowattuur te komen moet je bijgevolg een klein rekensommetje maken. Indien de zonnepanelen goed liggen, zullen ze per 100 Wp zo’n 80 kWh stroom opleveren. Per vierkante meter zonnepanelen heeft een zonnepaneel gemiddeld 150 Wp en bijgevolg zo’n 120 kWh aan stroom.

 

Rekenvoorbeeld:
Een gezin verbruikt 3500 kWh aan stroom per jaar en wil dit opwekken met zonnepanelen. Om dit te bereiken hebben ze 4375 Wp nodig aan vermogen aan zonnepanelen. Bijgevolg hebben ze 29,17 vierkante meter aan zonnepanelen nodig. Zoals we al eerder zeiden kost een zonnepaneel zo’n €3 per Wp. Bijgevolg zal door 4375 x €3 te doen, €13.175,00 kosten hebben voor deze zonnepanelen.

De werkelijke prijs kan dus enigszins verschillen! Voor een volledig juiste berekening vraag je het best een vrijblijvende offerte aan via onze offertedienst.

 

 

Lenen

Een aanvraag indienen voor een subsidie is populair in Europa. Naast subsidieregelingen is geld lenen voor zonnepanelen ook een optie. Het is vermelden waard dat Nederlanders over de grens tegen een lage rente geld kunnen lenen voor energiebesparende elementen in en rondom de woning.

 

Het zogenaamde Nationaal Energiebespaarfonds biedt een rente tussen de 3,4% en 3,8% indien je tussen de 2500 en 25000 euro leent. Dit initiatief heeft mening Hollander ertoe gezet om zonnepanelen te installeren met behulp van een lening.

 

Offerte ontvangen?

Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen en ben je benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang nu vrijblijvend offertes van bij erkende zonnepanelen installateurs uit jouw buurt.