Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiezonnepanelen.be Expert in groene energie: Zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en meer.
Energiezonnepanelen.be
banner image

Aantal zonnepanelen

Je weet nu vast al een heel pak meer over zonnepanelen! Toch is het ook noodzakelijk om te weten hoeveel zonnepanelen je moet aanschaffen om jouw gezin van energie te kunnen voorzien. Waar hangt het aantal zonnepanelen van af? Is er een mogelijkheid om het aantal zonnepanelen te berekenen? Je vindt het in dit artikel!

 

Meer advies over dit onderwerp door een professional krijgen? Klik hier!

 

 

Aantal zonnepanelen berekenen

De hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt, hangt af van verscheidene zaken. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is de volgende:

 

Hoeveel energie wil ik opwekken?
Wil je slechts deels afhankelijk zijn van zonnepanelen, of wil je je eigen energieleverancier worden?

 

Een tweede vraag die je je kan stellen is de aanwezige ruimte waarop je zonnepanelen kan plaatsen.

 

De derde en laatste vraag gaat over het rendement van de zonnepanelen. Zo zijn er grote zonnepanelen op de markt met een veel lager rendement enerzijds en anderzijds kleine zonnepanelen met een gigantisch rendement. Het verschil ligt hierin vaak in de prijs.

 

Ben je bereid om je dak vol te leggen met zonnepanelen, of heb je liever zo’n beperkt mogelijk aantal zonnepanelen op je dak? Reken daarbij ook dat niet alle plaatsen op een dak toegankelijk zijn voor zonnepanelen op te plaatsen.

 

Beschik je bijvoorbeeld over een dakraam of dakkapel, dan verlies je daar al meteen ruimte voor zonnepanelen mee. Kort samengevat hangt het aantal zonnepanelen af van de volgende zaken:

  • – Hoeveel energie ben ik van plan te genereren?
  • – Hoeveel -en welke- zonnepanelen kan ik plaatsen op de beschikbare ruimte die ik heb?

 

Algemeen wordt aangenomen dat een -gewone- zonnepaneel jaarlijks 120 kWh per vierkante meter kan opwekken, wat gelijk staat aan 150 Wp (Wattpiek; dit is de energie eenheid waarin de zonnepanelen produceren).

 

Om zelf nu te berekenen hoeveel zonnepanelen jouw gezin zou nodig hebben, is het dus van belang dat je de meterstanden op jaarbasis opneemt.

 

Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 3500 Killowattuur per jaar, wat gelijkstaat aan 4375 Wattpiek. Na een klein rekensommetje kom je dan uit dat dit gemiddelde gezin ongeveer 29,17 vierkante meter zonnepanelen zal nodig hebben om het gezin van voldoende energie te voorzien.

 

Offerte ontvangen?

Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen en ben je benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang nu vrijblijvend offertes van bij erkende zonnepanelen installateurs uit jouw buurt.